Wie zijn we

Het koor Tourdion





 

Vroeger gingen mensen naar een concert om muziek te horen, tegenwoordig gaan ze er heen om dirigenten te zien

Paul Hörbiger



Sopraan Jolien Vandevelde behaalde in 2015 een Master Muziekpedagogie en in 2016 een lerarendiploma aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens.
Jolien startte als masterproef kinderkoor Euphonia op, waarna de interesse voor zang, koor en directie sterk toeneemt. In 2021 studeerde ze een tweede keer af als Master in Muziek. Dit keer voor Zang in de klas van Catherine Vandevelde.

Als zanger heeft Jolien nog tijdens haar opleiding opgetreden met het kamerkoor o.l.v. Erik Van Nevel en met verschillende koorprojecten o.l.v. Kurt Bikkembergs. Bij de operaprojecten aldaar vertolkte zij o.l.v. Michel Tilkin de solo-rollen van Mrs. Gobineau (The Medium, G.C. Menotti), Second Woman (Dido and Aeneas, H. Purcell), King Harald’s Saga voor solo soprano (Judith Weir) en Fiordiligi (Così fan tutte, Mozart). Ze maakte samen met pianist Peter Jeurissen opnames voor het Kerstconcert 2020 van Luca School of Arts.


Na haar studies zong Jolien de rol van Vitellia in een bewerking van La clemenza di Tito/Mozart (regie J. Verlinden/muzikale leiding M. Haspeslagh), de rol van bankiersvrouw Liliane in Le Chat, kameropera van D. Parmentier (regie door D. Donies) en de rol van Ida, een krachtige zakenvrouw in Operatie Operette in regie van C. Weidknecht en muzikale leiding door Thomas Blondelle. Ze zong in juni ‘23 ook solo onder begeleiding van het Cluster Philharmonic o.l.v. Michel Tilkin. Ze treedt geregeld op met de Koninklijke Harmonie Sint Genoveva Oplinter met repertoire zoals Bizet, Rubicon door B. Appermont of liederen uit het operette-genre.


Naast haar liefde voor het podium als solist en koorleider, geeft ze ook zangles en muzieklab aan de Academie Regio Tienen. Daarnaast heeft ze het vierstemmig gemengd koor #Hadricantus (Wijgmaal) onder haar vleugels.

foto Ruth Vanherwegen

Wie zijn we


Tourdion is een koor bestaande uit gemotiveerde mensen die zich inzetten voor het bereiken van maximaal zangplezier en optimale kwaliteit. Het koor is opgericht in 1982 als een klein kamerkoor door een groepje voormalige studenten van KU Leuven, met Guido Dedene als dirigent.

Vanwege hun liefde voor barok- en renaissancemuziek, kozen ze de naam "Tourdion", naar een oude Franse dans uit de 15e en 16e eeuw waarvan de melodie werd vastgelegd door Pierre Attaignant.

Tourdion kiest voor een gevarieerd repertorium, zowel haalbare, hedendaagse koormuziek, als het meer klassieke koorrepertoire.


“Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek”

Hans Christian Andersen