Kerstconcert 2022

Kerstconcert 2022


"Muziek... kan het onnoembare benoemen en het onkenbare overbrengen."

Leonard Bernstein


Beste vrienden, familieleden, fans van Tourdion

 

Corona heeft ook voor ons koor de nodige problemen gebracht, maar na twee jaar kon er recent toch weer een (herfst-)concert succesvol worden georganiseerd. Tijd dus om ook weer een kerstconcert op te zetten. En wat voor één: een jubileum kerstconcert 'Tourdion 40 jaar'. 

Afspraak dus op maandagavond 19 december 2022 om 20u30 in het centraal Auditorium Gasthuisberg (zie kaartje voor gratis parking).

Als programma kozen we voor het kerstconcert dat wij reeds hadden voorbereid in 2021, maar dat toen op het laatste moment moest worden afgelast door de opflakkering van Corona. Het wordt dus nu een boeiend, zij het wat apart kerstconcert, want het gaat om een dubbelconcert dat rond twee koren is opgebouwd. We zingen samen met het 20 man sterke Leuvens mannenkoor Terpander. Zij zorgen inleidend voor een kerststemming in close harmony.  En dan volgen twee onderdelen op het gezamenlijk programma: de “Chichester Psalms” (1965) van de Amerikaanse reus Leonard Bernstein, en “Feel the Spirit” (2001), een medley van gekende en soms wat minder gekende Negro Spirituals, gearrangeerd door de Engelse koorgoeroe John Rutter.

 

Tourdion getrouwen kennen John Rutter uiteraard, zijn melodieuze koormuziek met fijne modulaties en verrassende ritmes. De gekende verwijzingen naar de zwarte slavenmuziek, en de bijbelse referenties zitten met "Feel the Spirit" in een fris kleedje door zijn bewerking voor mezzo-sopraan, orgel, harp en percussie.  Geniet van "Joshua fit the battle of Jericho", "Steal away", "I got a robe", "Sometimes I feel like a motherless child", "Ev’ry time I feel the Spirit", "Deep river" en "When the saints go marching in". Als soliste konden we een beroep doen op Ann Janssens, onze vroegere stempedagoge en tijdelijk zelfs koordirigente, nu in een nieuwe solo-carrière.


Leonard Bernstein kent iedereen vooral van West Side Story. Ten onrechte, want de mondiaal meest geaccepteerde Amerikaanse componist gaat in de "Chichester Psalms" (een compilatie van delen uit de psalmen 100, 108, 23, 2, 131 en 133) terug naar zijn Joodse roots. We zullen ze zingen in het Hebreeuws. Laat je als inleiding overweldigen door de psalm 108 "Urah, hanevel, v'chinor! A-irah shaḥar - Wordt wakker, citer en harp, Ik zing het morgenrood wakker". Morgenrood is in het christendom een symbool voor de geboorte van Jezus, en vormt daardoor een referte naar Kerstmis. In drie delen loodst het koor, ondersteund door orgel, harp en percussie (in een bewerking van onze dirigent Koen Vits), het publiek door een intrigerende mengeling  van emoties, complexe muzieklijnen en ongewone  ritmes, alles gebaseerd op de eeuwenoude Joodse psalmen. Om dan te eindigen in een rustige kalmte van een breed uitgewerkt koraal (psalm 133 - "Hineh ma tov, Umah Na’im,  Shevet Ahim Gam Yahad - Ziet hoe goed het is voor broeders samen in eenheid te wonen").


Meer info over het Leuvens mannenkoor Terpander: Genoemd naar de Griekse dichter en lierspeler uit de zevende eeuw voor Christus, die de koorlyriek tot een volwaardig kunstvorm ontwikkelde, werd het Leuvens mannenkoor Terpander in 2016 opgericht met als doel de muziek voor mannenkoor op te waarderen. Sinds de start zingen ze met een geëngageerde groep van jongemannen op hoog niveau koormuziek uit verschillende stijlen, tijden en strekkingen.


Voor het bestellen van concertkaarten klik hier.

Wie ons extra wil steunen (corona heeft diep in onze koorkas gegrepen !) kan ook VIP-steunkaarten kopen. Klik dan op 'VIP-steunkaarten' voor de nodige informatie en bestelling.