WELKOM bij                geeft muziek meer-stem
 

Welkom op de website van Tourdion


Na ons succesvolle Kerstconcert is Tourdion alweer gestart met de voorbereiding van het Lenteconcert van 2018.

In het teken van ons 35-jarig bestaan werd gekozen voor het Oratorium “Annelies” van de hedendaagse Britse componist James Whitbourn (°Kent, 1963).

Het werk is gebaseerd op delen uit het dagboek van Anne Frank (eigenlijke naam Annelies Marie Frank).

Zij schreef haar dagboek tussen 1942 en 1944 toen de Joodse familie Frank ondergedoken zat in het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam. Ze beschrijft er haar ervaringen met het opgesloten en opgejaagd zitten, de spanningen die dat geeft tussen de bewoners, de gevoelens als opgroeiende tiener van angst, onzekerheid, wanhoop en verdriet, maar ook van hoop en het geloof in een beter leven later. Het heeft echter niet mogen zijn: na verraad en arrestatie werden het gezin Frank en zijn medebewoners van het Achterhuis naar diverse concentratiekampen getransporteerd.

Het oratorium “Annelies” is een emotioneel indringend werk dat een memoriaal toevoegt aan het oorlogsmonument voor Anne en haar oudere zus Margot in Bergen-Belsen. Met uitzondering van vader Otto Frank overleefden immers geen van de bewoners van het Achterhuis de oorlog en het concentratiekamp. Al wie het dagboek van Anne Frank las zal beslist door dit oratorium worden ontroerd; voor alle anderen kan deze boeiende aanklacht tegen de zinloosheid van oorlog en geweld een referentiekader zijn voor de lectuur van het dagboek.

Het werk zal door Tourdion worden uitgevoerd als zondagnamiddagconcert in de Grote Aula, Sint-Michielsstraat 2 te Leuven op zondag 3 juni 2018. De algemene leiding berust bij Mark Goossens en in de rol van Anne zingt de sopraan Charlotte Schoeters.

Noteer de datum alvast in uw agenda.

Kaarten voor dit concert kunnen online besteld worden door
te klikken op
deze link.

                                                                                                                                                                                     

 

Onze partners in cultuur:

Noteer ook dat dit jaar rond Anne Frank de boeiende tentoonstelling “Laat me mezelf zijn” loopt van 19 februari tot 29 april in Tienen. In de marge daarvan worden er ook een aantal bijkomende activiteiten (films, lezingen, educatieve initiatieven) aangeboden. Zij geven aanvullende informatie over het leven van Anne Frank, zoals dat getekend werd door de omstandigheden van de jaren '30 en de verschrikking van de Holocaust. Ook wordt de link naar het heden gelegd en duidelijk gemaakt wat Anne Frank vandaag kan betekenen voor ons en voor opvoeding en onderwijs. Graag bevelen we de tentoonstelling en bijkomende activiteiten warm aan.